Loading...
Şevket Sümer Mah.Turgut Özal Bulvarı Gökçeller Tır Garajı No:109/G Akdeniz/Mersin
+90 324 234 24 17

Lastiklerinizin kontrol edilmesi, sağlıklı olduğu düşünülen bir insanın check-up yaptırması gibi düşünülebilir. Eğer aracın mekanik aksamında ya da lastiklerde başlamış ya da ilerlemiş fakat henüz bir aksaklık yaratmamış veya farkedilmemiş bir durum varsa bunun tespit edilmesi ve giderilmesi hayati önem taşımaktadır. Lastiklerinizin kontrolüne çok az da olsa zaman ayırmalı ve ayda bir düzenli olarak kontrolünü sağlamasınız. Üstünden geçtiğiniz küçük çukurların, keskin ve sivri uçlu yabancı maddelerin ya da hız kasislerinin taşıtınızda ve lastiklerinizde nelere yol açtığını fark edemeyebilirsiniz.

Düzenli aralıklarla yapılması gereken kontrolleri en az ayda bir, uzun yolculuklara çıkmadan önce ve taşıtınızda taşıyacağınız yük miktarı artacağı zaman mutlaka yapılması gerekmektedir

Lastik kontrolü başlıca aşağıdaki konuları kapsar:

Lastik Havalarının Kontrol Edilmesi ve Ayarlanması

Lastiğin tek güç kaynağı hava basıncıdır. Havası inik ya da olması gerekenden az olan bir lastik kendisinden beklenen hiç bir performansı tam olarak yerine getiremeyecektir. Havasız gitmenin, lastiğe aşırı yüklenilmesine sebep olacağı ve düzensiz aşınma, lastik ömrünün azalması ve hatta direksiyon hakimiyetinin zayıflayıp, kazaya sebebiyet verebileceği akılda tutulmalı ve lastiğin havası ortalama her 15 günde bir kontrol edilmelidir. Bir lastik, havasının yarısını kaybetmesine rağmen havasız ya da patlak görünmeyebilir. Aracın ön ve arka aksı için optimum hava basıncı araç üreticisi tarafından genellikle depo kapağında, kapı direklerinde ya da kullanıcı el kitabında tavsiye edilmiştir.

Hava basıncı kontrolü lastikler soğukken yapılmalıdır. Taşıtın bir kaç km dahi yol katetmesi, lastik havasının ısınmasına, dolayısıyla basıncın artmasına sebep olacaktır. Bu yüzden, basınç ayarlamalarının lastik soğukken yapılması en uygunudur. Hava ayarlamasının lastik sıcakken yapılması gerektiği durumlarda uygun hava değerine en az 3 psi daha fazla hava eklenmesi unutulmamalıdır. Hava ayarlaması yapıldıktan sonra supap kapaklarının takılması ihmal edilmemeli ve stepnenin de (yedek lastik) havası kontrol edilmelidir.

Diş derinliğinin Kontrol Edilmesi

Lastiklerinizde olabilecek düzensiz aşınma acil durumlarda lastiğin yola tutunmasını zorlaştırabilir. Görsel olarak lastiğinizin sırtında olağandışı fazla aşınmış yerler ve ayrıca çivi, cam kırığı vs. gibi yabancı cisimlerin lastiğinize vermiş olabileceği hasaralar da kontrol edilir.

Diş derinliğinin sürüş emniyeti bakımından önemi yüksektir. Diş derinliği 4mm’nin altına düşen lastiklerde ıslak ve kaygan zeminde tutuş büyük ölçüde zayıflayacak ve fren mesafesi uzayacaktır. Lastik diş derinliği herhangi bir olukta 1.6mm’ye düştüğünde lastikleriniz yenileriyle değiştirilmelidir. Lastiklerinizin diş derinliklerinin kontrol edilmesi için servisimize başvurabilirsiniz.

Yara ve Hasarların Kontrol Edilmesi

Lastikler ve taşıtınızın mekanik ayarları arasında yakın bir ilişki vardır. Konforlu bir sürüş, sağlıklı ve uzun bir lastik ömrü için; lastikler, frenler, amortisörler, sürüş disiplini, direksiyon ve süspansiyon sistemlerinin hepsinin uyum içinde olması gerekmektedir. Lastiklerinizin uzun ömürlü olmasında yol şartları da dahil olmak üzere yukarıda bahsi geçen bütün unsurlar etkilidir.

Lastikleriniz gerekli bakım uygulandığı takdirde daha uzun ömürlü olacaktır. Bundan dolayı, lastiklerinizi düzenli olarak kontrolden geçirmeli ve müdahalede geç kalınmamalıdır.

Servisimize gelen araçta lastiğin hava kaybetmesine sebep olabilecek tüm potansiyel riskler görsel olarak kontrol edilir. Lastikte olabilecek kesik, batık ve yaraların kontrol edilmesini içerir.

Taşıtınızın kullanma kılavuzunda farklı bir kilometre periyodu belirtilmiyorsa, aracınızı bakıma götürdüğünüz 10, 15 ya da 20 bin km’de bir lastiklerinizin de yer değiştirilmesi, aşınmanın daha düzenli olmasını sağlayacaktır.

Rotasyonun Önemi

Taşıtınızdaki her bir lastik farklı miktarda yük taşır. Bu dengesiz yük dağılımı lastiklerinizin farklı aşınmasına yol açabilir. Lastiklerinizin yerlerini değiştirerek onların aşınmasını düzenleyip, kullanım ömrünü uzatabilirsiniz.

Lastiklerinizde düzensiz aşınma gözleniyorsa, rotasyon yapmadan önce, gittiğiniz lastik bayisinden öncelikle ön/arka düzen ayarlarını, balans ayarlarını ve diğer mekanik aksam ayarlarını kontrol etmesini isteyiniz.

Bazı taşıtlarda, ön ve arka lastiklere farklı hava basınçları uygulandığı haller de vardır. Rotasyondan sonra her bir pozisyon için lastik havalarını taşıt üreticisinin tavsiyesine göre ayarlattırmayı ihmal etmeyiniz.